Dr. Muyllaert werkt ruim 12 jaar in ons centrum en bewees zich al als een bekwame arts met een grote betrokkenheid voor ons centrum en het netwerk NOWE (netwerk geestelijke gezondheidszorg Noord-West-Vlaanderen).
Dr. Catherine Muyllaert (42) volgde haar artsenopleiding aan UGent met een assistentschap aan UZ Gent en AZ Sint-Jan in Brugge. In 2013 startte ze als psychiater in PC Sint-Amandus. Naast hoofdarts is ze ook nog steeds afdelingsarts van De CAAI (CrisisAfdeling en Afdeling Intensieve behandeling).
Dr. Catherine Muyllaert start in haar nieuwe functie vanaf 1 april 2025. We wensen haar heel veel succes!

In dit interview vertelt dr. Catherine Muyllaert over haar passie voor herstelgerichte zorg, haar visie op de toekomst en wat haar drijft in haar werk.
Wat maakt PCSA voor jou zo bijzonder?
Ik voel me verbonden met het centrum, met de mensen, met wat we doen en waar we voor staan. Ik hecht veel belang aan onze kernwaarden, de herstelgerichte zorgvisie en het ‘zij-aan-zij’-staan met onze patiënten. Hier luisteren en denken we mee met de patiënt.
De diversiteit van het zorgaanbod, maakt het tot een interessante werkplek.
Waarin blinken we uit?
Wij bieden kansen en blijven zoeken naar creatieve oplossingen. Ook in casussen die op het eerste zicht doen vermoeden dat het niet zal lukken, blijven we zoeken naar manieren om betekenisvol te zijn. Hierbij is er veel aandacht voor participatie en een goede kwaliteit van zorg.
Vanuit ons herstelgericht werken, luisteren we naar de mensen en kijken we waar we nog zin kunnen bieden. Soms zijn dat kleine dingen. Een mens is altijd gemotiveerd voor iets. Soms is het al helpend om te ervaren dat er even geen verwachtingen zijn. We kunnen daarin volhouden omdat we daarmee successen bereiken.
Hoe kunnen we als centrum nog groeien? Wat wil je hier graag gerealiseerd zien?
Ik vind het belangrijk om verder in te zetten op samenwerking, zowel tussen de afdelingen in ons centrum als binnen ons netwerk NOWE en met andere zorgpartners.
De zorgsector kent een steeds hoger tempo. We moeten ons daaraan aanpassen door verder in te zetten zowel op een sterke crisiszorg als op een ruime langdurige zorg, met veel aandacht voor de wisselwerking tussen beide.
Ik ben een grote voorstander van de vermaatschappelijking van zorg. Er kan veel waardevolle zorg gerealiseerd worden buiten de ziekenhuisafdeling, maar de afstand met vertrouwde hulpverleners moet (letterlijk) klein blijven.
Veilige zorg is heel belangrijk met oog voor alternatieve methodes voor de vrijheidsbeperkende maatregelen. Creëren van een geschikte zorgomgeving, healing environment, is iets waar we allen toe kunnen bijdragen.
De aandacht voor duurzaamheid stemt me blij. Als grote organisatie hebben we een voorbeeldfunctie.
Ik hecht belang aan open communicatie. Zowel tussen de verschillende departementen, als naar de buitenwereld. Op netwerkniveau kennen ze ons wel, maar wat we precies doen, is niet altijd duidelijk. Het scheppen van dat kader kan de goede zorg voor onze patiënten alleen maar ten goede komen.
Wie inspireert je?
Ik haal inspiratie uit de aanpak of de manier van denken van mensen rondom me, zoals collega’s. Van mijn grootmoeder die 92 is, krijg ik de beste adviezen. Ze was een harde werker en op vele vlakken actief. Een toonbeeld van positieve inzet.
Wat neem je mee van je voorganger, dr. Geert Bosma?
Zijn mildheid en geduld. Eerst luisteren en dan oordelen. Ik hou graag zijn aandacht voor collegialiteit in ere. Ik wil blijven pleiten voor sterke betrokkenheid in het netwerk en voldoende investering in langdurige zorg.
Hoe zie jij PCSA binnen 10 jaar?
Ik hoop dat de mensen die hier met enthousiasme werken dat dan nog altijd willen en kunnen.
Liefst hebben we tegen dan stappen gezet in het masterplan, met een mooie nieuwbouw waarbinnen we onze zorg naar een nog hoger niveau kunnen tillen. En zoals het spreekwoord zegt: Als de wind van veranderingen waait, moeten we windmolens bouwen en geen muren.