Vrijwilligerswerk, iets voor jou?

Op regelmatige basis helpen vrijwilligers activiteiten organiseren en ondersteunen.

Zin om jou te engageren voor activiteiten met een patiënt/bewoner?

Stem je graag jouw engagement af op jouw persoonlijke agenda?

Dan ben jij de buddy die we zoeken !

Aan de hand van jouw noden/wensen gaan wij op zoek naar een goeie match met een patiënt/bewoner. Als buddy vervang je het bezoek dat de patiënt/bewoner vaak niet meer heeft. Je kan jouw engagement perfect afstemmen op jouw persoonlijke agenda. Er wordt telkens een nieuw moment geprikt voor een volgende ontmoeting/activiteit, zo heeft de patiënt/bewoner telkens fijne vooruitzichten.

Heb je zin in een wandeling op ons domein of liever een activiteit buitenshuis zoals een fietstocht of een marktbezoek? De kosten verbonden aan activiteiten die samen worden ondernomen worden gedragen door de patiënt/bewoner.

 

Wat houdt vrijwilligerswerk in bij PC Sint-Amandus?

Vrijwilligers vervangen geen medewerkers maar betekenen een belangrijke meerwaarde bij de werking. Heel vaak doen ze allerlei kleine maar essentiële en sociale taken die aanvullend zijn aan de professionele zorgverlening.

Ik kwam al in Sint-Amandus wandelen met mijn hond in het kader van mijn engagement bij cosy dogs. Men heeft me gevraagd om ook vrijwilliger te zijn in Sint-Amandus. Ik vind het goed om hier vrijwilliger te zijn, we krijgen interessante vormingsmomenten, we kunnen deelnemen aan personeelsactiviteiten zoals het ontbijt, super! Ik doe vrijwilligerswerk om mijn vrije tijd zinvol in te vullen en om nog iets te doen voor de maatschappij.

Anne De Vloo- Vrijwilliger sinds September 2019 Komt op De Knop en Wegwijs 2 om te wandelen met cliënten samen met haar hond.

Ik was begonnen als chauffeur voor de dagkliniek. Toen dat gestopt werd ben ik barman geworden in de foyer. Ik doe dat graag, ik sta graag achter de toog. Ik heb graag contact met de mensen. Ik ken er hier ondertussen al heel wat. Op die manier verveel ik me ook niet thuis. Ik kende de psychiatrie helemaal niet, daardoor was ik in het begin wat onzeker. Ik wist niet wat ik kon verwachten van een psychiatrisch patiënt. Het valt uiteindelijk allemaal reuze mee; je mag er vooral veel dankbaarheid van verwachten.

Martin Hallaert- Vrijwilliger sinds januari 2007 Helpt in de foyer in springt in bij grotere activiteiten.

Wat mag jij als vrijwilliger verwachten?

De vrijwilligers in PC Sint-Amandus hebben een overeenkomst getekend bij Present Caritas Vrijwilligerswerk en ze worden door deze organisatie gevormd en ondersteund. Present schept een wettelijk, beschermend kader op vlak van verzekering en biedt kansen voor ontmoeting en vorming.

De verantwoordelijke voor het vrijwilligerswerk in PC Sint-Amandus vormt de brug tussen de vrijwilligers, het Psychiatrisch Centrum en Present. Hij zorgt voor het onthaal en de selectie van nieuwe vrijwilligers en helpt bij de oriëntatie naar dienstverlening.

Welke taken zijn er voor vrijwilligers? Een greep uit het ruime, gevarieerde aanbod:

  • Verzorgen van cafémoment en cafetaria
  • Verbindingspersoon *
  • Buddy’s *
  • Begeleiden van mensen naar de eucharistieviering en pastorale dienstverlening als lector
  • Een hapje klaarmaken en gezelschap zijn
  • Een cliënt begeleiden naar de feestzaal
  • Een bezoek brengen

* Een verbindingspersoon en buddy zorgen voor een stap in de buitenwereld. Een verbindingspersoon zal specifiek de regio verkennen waar de cliënt zal gaan wonen. Een buddy zal langer in de kleine regio van Beernem actief zijn, en eerder bezoekvervangend werken.

Ik was jong op pensioen gegaan met het voornemen om zeker nog iets te doen voor de maatschappij. Ik kom om de twee weken wandelen met JP. Met JP kun je geen wijze gesprekken hebben, daarom ging het in het begin wat moeilijk, maar nu zijn we elkaar gewend. Ik heb van hem recent een geschenk gekregen. Ik help hier ook bij het barbecueën, het vervoer, met de ijskar rondrijden,…

Georges Dobbelaere- Vrijwilliger sinds juli 2006 Is buddy voor een bewoner van De Knop en helpt waar nodig.

Wat verwachten wij van onze vrijwilligers?

We verwachten enerzijds dat onze vrijwilligers hun afspraken nakomen en indien nodig tijdig verwittigen indien het engagement op een bepaald moment niet kan doorgaan. Daarnaast is het cruciaal dat vrijwilligers zich houden aan de discretie- en beroepsplicht, net zoals dat het geval is voor onze beroepskrachten.

Interesse? Contacteer ons!

Neem contact op met de verantwoordelijke vrijwilligerswerk in PC Sint-Amandus: Hans Chielens

Veelgestelde vragen over vrijwilligerswerk bij PC Sint-Amandus

Bekijk onze pagina voor alle veelgestelde vragen over vrijwilligerswerk bij PC Sint-Amandus.

Veelgestelde vragen