Voorgeschiedenis en start in Beernem
Op 25 juni 1928 wordt de eerste patiënt ingeschreven in de registers van het nieuwe Sint-Amandusgesticht. Daarmee komt een einde aan de eeuwenlange geschiedenis van het Sint-Juliaansgesticht in Brugge. De geschiedenis van dit gesticht en zijn voorlopers is terug te brengen tot 1275. In 1910 waren de vrouwelijke patiënten van het Sint-Juliaansgesticht al verhuisd naar wat nu nog steeds het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw in Brugge is. Aanvankelijk heette het nieuwe gesticht in Beernem ook Sint-Juliaan. Na een paar jaar werd dit gewijzigd in Sint-Amandus, verwijzend naar de patroonheilige van de kerk van Beernem.
De Broeders van Liefde kochten de leegstaande gebouwen en gronden van de hervormingsschool voor meisjes (De Rode Rokjes) van het Ministerie van Justitie. Voorwaarde bij de aankoop was wel het onderbrengen van de ‘abnormale’ kinderen uit het Sint-Jan-Baptistgesticht in Zelzate en de oprichting van een nieuw gesticht voor volwassen zwakzinnigen. Op een paar jaar tijd werden alle kinderen overgeplaatst naar andere instellingen en namen volwassen patiënten hun plaats in. Tegen het einde van het jaar 1930 verlieten de laatste patiënten het Sint-Juliaansgesticht in Brugge.
De Vrije Beroepsschool Brugge kocht de gebouwen over voor de inrichting van hun school. Vandaag (2022) is het Vrij Technisch Instituut verhuisd naar een campus buiten het centrum van Brugge. Op de oude site komt een nieuwe stadswijk met woningen en appartementen.